Zelfliefde – van jezelf houden, het is gezond


Wij mensen praten bijna elke dag over liefde en gebruiken dit woord in verschillende vormen en in relatie tot verschillende prikkels. Maar de belangrijkste vorm van deze emotie is juist zelfliefde, of liefde voor jezelf. Maar wat betekent en houdt het eigenlijk in?
žena na molu
De basisregel van zelfliefde:
1.
Gewone mensen zullen misschien beweren dat dit onmogelijk is, maar deze regel is van het grootste belang. Tolerantie voor jezelf, je karakter, je lichaam, je kwaliteiten, je gewoontes en natuurlijk je fouten. Niemand is volmaakt, dus laten we dat van niemand vragen en vooral niet van onszelf.
2. Ken jezelf.
Het is nooit te laat om belangstelling te tonen voor jezelf en je innerlijke leven. Waarom praat mijn man niet met mij over zijn werk? Waarom was ik laatst boos toen een collega kwaad over me sprak? Wat denk, droom en wens ik? Van tijd tot tijd is er niets leukers dan in ons innerlijk te duiken en antwoorden te zoeken op vragen over onszelf. Over mijn daden, over mijn gevoelens en reacties. Wie anders dan jijzelf zou ze moeten beantwoorden? Dit is een levenslang proces, dus verwacht niet dat je het van de ene op de andere dag bereikt.
3. Vergeef jezelf.
We hebben al gezegd hoe belangrijk tolerantie en reflectie op onszelf als verenigde wezens, gewoon zoals we zijn, is in onze relatie met onszelf. Het is even belangrijk dat deze acceptatie ons in staat stelt onszelf te vergeven voor alle daden uit het verleden die we als fouten beschouwen – alle mislukkingen, alle onzorgvuldige daden die ons enig verlies of schade (van onszelf of van anderen) hebben berokkend. Vergeving is een heldendaad en we zouden onze eigen helden moeten zijn. Het is niet gezond om oude opgebrande emoties op te kroppen in de vorm van spijt.
nadšená žena
4. Evolutie.
Hoewel het proces van zelfontdekking heel belangrijk is, is het net zo belangrijk om te erkennen dat wie je vandaag bent niet noodzakelijkerwijs is wie je over een maand zult zijn. Mensen veranderen voortdurend. Sta jezelf toe om te veranderen, te evolueren en te groeien. Wees je bewust van verschillende realiteiten en steun hen in het veranderen van gedachten. Als zo\’n cataclysmische verandering zich voordoet, laten we er dan de confrontatie mee aangaan – niemand kan er meer voor pleiten dan wij – niet tegen anderen, maar tegen onszelf.

CATEGORIEËN:

Tags:

Reacties zijn gesloten