Tradities blijven


Pasen komt eraan. Er is nog een feestdag in Tsjechië waar tradities nog bewaard zijn gebleven. Ken je ze allemaal? Een van de eerste is het vlechten van pomrazkas van wilgentenen. Kinderen en mannen zingen ermee door het dorp. Als je een mooi paasrijmpje of -gedicht zingt, krijg je een kerstliedje. Er zit altijd een geverfd ei in. Waarom eieren? Omdat ze, zoals ik heb opgespoord, vroeger symbool stonden voor nieuw leven. Vervolgens krijgen de kerstliedjes allerlei zoetigheden en wordt er alcohol geschonken aan de volwassen mannen. Meestal is dat sterke drank, zoals pruimenbrandewijn.

Velikonoční vajíčka

Een andere traditie is het slaan van meisjes/vrouwen met pompons. Dit wordt gedaan om ze het hele jaar door jong en vruchtbaar te houden. Daarom wordt er gezegd dat ze na de symbolische geseling \’niet meer zullen verwelken\’. In de namiddag, na middernacht, gieten de vrouwen water over de mannen. Volgens de legende is het gieten van water ook een manier om hen te verjongen. Er is dus geen angst dat de mannen zullen uitdrogen.
Vervolgens worden mazants, yiddin en lam gebakken. Elk van deze gebakjes heeft zijn eigen betekenis waarom ze gebakken worden. Judah staat voor de strop waarmee Judah werd opgehangen. De mazanz is een symbool van de zon, en het is geen onzin om te zeggen dat iemand een offerlam is. Het is een symbool van Jezus Christus. Huisvrouwen hebben beproefde recepten en geheime procedures

přichází jaro

Een minder bekende traditie is de schattenjacht. Dit is bekend in de Verenigde Staten, waar paaseieren worden verstopt in tuinen en parken en kinderen ze zoeken.
En tot slot is er het handgeklap. Dit is meer een religieuze traditie en ik heb het al heel lang niet meer bijzonder gezien.
Met de komst van Pasen kunnen we ons verheugen op een mooie lentedag. Overal bloeien bloemen. Dat was de voorgaande jaren al zo en ik hoop dat het dit jaar ook zo zal zijn. Als ik naar buiten kijk, ziet het er namelijk niet erg lenteachtig uit. Er ligt sneeuw buiten. Daarom is het 1 april.

CATEGORIEËN:

Tags:

Reacties zijn gesloten