De overlast van kaalheid bij mannenDe meeste mannen krijgen op latere leeftijd te maken met op zijn minst enige haaruitval, ook wel kaalheid genoemd. Statistieken tonen aan dat 85% van de mannen in de 50 dit fenomeen ervaart; in een onderzoek onder respondenten van rond de 35 herkende tweederde van hen een vorm van alopecia; het is niet ongewoon voor mensen onder de 21 om deze aandoening te ervaren; en het is niet ongewoon voor mannen om haaruitval te ervaren in de late stadia van het leven.

zkracování vlasů

Haaruitval op het hoofd kan om een aantal redenen optreden. Dit zijn onder andere reacties op medicijnen en cosmetica, stress en de effecten van voeding en een algemene levensstijl. Helaas treedt kaalheid vaak op als secundair symptoom van andere, meestal ernstigere ziekten. Hieronder vallen chronische leveraandoeningen, sommige endocriene tumoren, bepaalde aandoeningen van het centrale zenuwstelsel of infecties (meestal syfilis)

, maar erfelijke kaalheid bij mannen is vooral bekend. Dit is een erfelijke overgevoeligheid van haarzakjes voor het mannelijke hormoon dihydrotestosteron, dat inwerkt op het haarzakje en de fysiologische functie ervan verstoort. Omdat verschillende delen van het hoofd verschillend gevoelig zijn voor het hormoon, ontwikkelt haaruitval zich in de meeste gevallen geleidelijk. Kale plekken verschijnen eerst op de bovenkant en de vier hoeken van het hoofd en na een lange periode worden typische hoefijzervormige gebieden gevormd, waar het haar blijft staan. Deze kunnen uiteindelijk echter ook uitdunnen.
skrytý muž

Dihydrotestosteron kan soortgelijke problemen veroorzaken bij vrouwen, hoewel vrouwen ook sporen bevatten. De meest genoemde oorzaak is de uitputting van oestrogeen tijdens de menopauze, die soortgelijke veranderingen veroorzaakt als het mannelijke hormoon dat hierboven is beschreven.

Hoewel het geen ziekte is in de ware zin van het woord, kan kaalheid het leven van veel mannen letterlijk veranderen, zowel wat betreft carrière als wat betreft gezins- en sociaal leven. Bovendien kan het vinden van de oorzaak zelf moeilijk zijn. Helaas is er geen eenvoudig advies over hoe je deze aandoening kunt voorkomen. Het is echter wel mogelijk om inspanningen te leveren op het gebied van voeding en aandacht te besteden aan de inname van vitaminen en mineralen. De conditie van het haar is immers vaak een weerspiegeling van de conditie van het lichaam als geheel.

CATEGORIEËN:

Tags:

Reacties zijn gesloten