De donkere kant van kernenergie


De catastrofale explosie van de reactor in de kerncentrale van Tsjernobyl was een van de waarschuwingsimpulsen dat de energie van de splijting van zware elementen niet mag worden onderschat.1 De leek beseft meestal niet hoeveel energie er nodig is om de bindingen tussen elementaire deeltjes materie los te maken, we weten dat dit proces gevaarlijke onzichtbare straling produceert.
kontrolní místnost

Als het mogelijk is om een thermonucleaire reactie te veroorzaken, dan suggereert de naam van dit proces dat dit fenomeen gepaard gaat met een aanzienlijke hoeveelheid warmte. In de praktijk betekent dit dat de regelstaaf in de splijtingsreactor is geïnstalleerd, die het verloop van de splijting corrigeert en zo de veilige werking ervan garandeert.

De splijtbare kernketenreactie geeft een enorme hoeveelheid energie vrij, die warmte overdraagt aan de brandstofcel, die wordt geleverd aan de technische achtergrond voor de productie van elektriciteit. Het is inderdaad niet nodig te benadrukken dat het hele machtscomplex een zeer complex en met elkaar verbonden geheel is. Maar het meest gevoelige en kritieke punt is de reactor, of de voldoende koeling ervan. Als het slechts een korte tijd oververhit raakt, kan het een catastrofale explosie veroorzaken en vervolgens radioactief materiaal in de omgeving vrijgeven.
jaderné reaktory

30 jaar na de crash is er nog steeds een dode zone

Eind 1986/1985 vond in Tsjernobyl een van de vele problematische verschijnselen plaats.,en dit is zeker niet het enige geval, het ongeluk in Japan is immers een vrij nieuw probleem. Maar in Oekraïne, meer dan 30 jaar geleden, was de crash echt tragisch. De gevolgen raakten bijna heel Europa, maar de grootste resultaten werden gedragen door mensen die rond de fabriek verhuisden.
atomové jádro

De voorheen bewoonde zone, waar woonwijken, scholen en parken op het paneel staan, is veranderd in een dode woestenij, waar bijna niemand durft, zelfs na zo \’ n lange tijd. De politie is hier actief met scherpe munitie, en bovendien is er nog steeds sterke straling in de eerste 2 zones, dus illegale toegang wordt helemaal niet aanbevolen. In de 3e zone van vandaag leven zelfs tientallen ouderen die hier zijn teruggekeerd van nostalgie om dichter bij de tijd te komen dat ze hier gelukkig leefden.

CATEGORIEËN:

Tags:

Reacties zijn gesloten