Waar komen we vandaan


Sinds de oudheid is de mensheid geobsedeerd door het idee van zijn eigen oorsprong. Dit is ook de belangrijkste reden waarom in vrijwel alle culturen, voor zover de mensen van toen weten, verhalen te vinden zijn die licht werpen op deze vraag. Hiervan is de christelijke versie het meest bekend in ons land, maar dit is slechts een enigszins bewerkte versie van een nog oudere legende.

Het is echter interessant om je af te vragen of we na duizenden jaren en met alle moderne technologie die we tot onze beschikking hebben, eindelijk de waarheid hebben. En het moet gezegd worden dat we dat hebben gedaan. De basis werd gelegd door Charles Darwin, maar tegenwoordig weten we veel meer over het onderwerp.

šimpanzi jsou naši nejbližší příbuzní

Onze oorsprong lijkt in wezen op die van veel andere soorten. Honderdduizenden jaren geleden leefde er een primatensoort in Afrika. Deze leefde voornamelijk in bossen en werd gekenmerkt door een relatief hoge beweeglijkheid, flexibiliteit en vingergreep.

Sindsdien hebben zich echter veel klimaatveranderingen voorgedaan en is veel bos omgezet in savanne. Dit werd een vrij groot probleem voor primaten die voorheen in bossen leefden. Niet alle bossen verdwenen. Ze werden geleidelijk de chimpansees van vandaag.

cesta k tomuto byla velmi dlouhá

Het probleem waren hun kameraden die plotseling gedwongen werden om in bomen te klimmen en zonder bescherming op de savanne te leven. Natuurlijk stierven velen van hen, voornamelijk als prooi van roofdieren. Anderen pasten zich echter aan.

De eerste aanpassing was een rechtopstaande houding. Hierdoor konden ze verder zien en potentiële gevaren en prooien sneller opmerken. Dit bracht ook een probleem met zich mee. Eetbare planten werden veel minder overvloedig op savannes, en primaten konden niet langer de voedingsstoffen halen die ze nodig hadden uit grassen zoals zebra\’s en antilopen. Ze moesten dus op zoek naar een andere voedselbron, en dat was vlees.

[64] [65] [66] Dit leidde tot verdere aanpassingen. Door het verlies van de vacht kon het lichaam zelfs tijdens het bewegen afkoelen, waardoor deze halfmens een groot uithoudingsvermogen kreeg en in staat was om prooien aan te vallen. Zijn armen werden korter en zijn zwaartepunt verschoof, waardoor hij voorwerpen met meer kracht en nauwkeurigheid kon gooien. Vlees leverde ook meer energie, wat leidde tot een relatief snelle ontwikkeling en groei van de hersenen. Er was al iets geboren dat mens genoemd kon worden.

.

CATEGORIEËN:

Tags:

Reacties zijn gesloten