Jacht op wolfhondenDoor de terugkeer van de wolven voelen veel mensen zich echter onveilig en maken boeren zich zorgen over hun schaapskuddes. In dit opzicht zijn wolven zeer controversiële dieren. De gewone wolf komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is aan het eind van de 19e eeuw uitgestorven. Tegenwoordig komen ze voor in de regio\’s Shumava, Ertsgebergte, Beskidy-gebergte en Kokodinsko. De wolf is bij wet beschermd als bedreigde diersoort.
samice vlka

Wolvenjacht

Als voedselbron eten ze voornamelijk evenhoevigen. Wolven kunnen dieren doden die veel groter zijn dan zijzelf, zoals bizons. In ons land jagen ze voornamelijk op witstaartherten, herten en wilde zwijnen. Ze eten echter ook kleine knaagdieren en aas.


vlk na skáleKuddes

.

Een wolvenroedel bestaat meestal uit 6-7 wolven. In de winter kunnen er echter 20-30 individuen zijn. De hiërarchie binnen de roedel is duidelijk gedefinieerd en er zijn strikte regels.
vlk na skále

Hoe worden wolvenroedels gevormd? De roedelhiërarchie is verdeeld in mannetjes en vrouwtjes. Alfa mannetjes en alfa vrouwtjes wolven leiden altijd de roedel en vormen paren. Alleen het alfapaar heeft het recht om te paren. Onder dit paar bevindt zich het bètapaar, plus andere volwassen dieren.

Jacht[47]

[49] Wolven jagen alleen als ze honger hebben, niet voor hun plezier zoals sommige mensen denken. Wolven zijn perfect aangepast aan de jacht. Wolven kunnen hun prooi tot op drie kilometer afstand ruiken en kunnen deze kilometers ver volgen. Wolven kunnen ook rennen met snelheden tot 60 km/u. Wolven jagen altijd in roedels, waardoor ze op dieren kunnen jagen die vele malen groter zijn dan hun eigen grootte.
vlk v zimě

Hun jachttechnieken zijn zeer geavanceerd. Tijdens de jacht leiden een of meer individuen van de roedel de achtervolgde prooi voortdurend af, terwijl de rest van de roedel de prooi omsingelt. Er ontstaat dan paniek in de omsingelde roedel en de sterkere dieren vluchten, waardoor alleen de oude en zieke dieren overblijven. De gekozen prooi begint te bijten, waarbij hij zwakke plekken zoals de neus, buik en poten aanvalt. De wolf stort zich razendsnel op de prooi en laat hem weinig ruimte om te ontsnappen. Wanneer de prooi voldoende vermoeid of gewond is, wordt hij gewurgd.

.

CATEGORIEËN:

Tags:

Reacties zijn gesloten