Praktisch advies over de bron en verificatie van informatie


In het huidige internettijdperk is het geen probleem om binnen een paar minuten antwoord te vinden op de meeste vragen. Gewoon een vraag intypen in een zoekmachine levert duizenden resultaten op. Maar zijn ze allemaal relevant?

ukazování na graf

Bekijk altijd meer dan één bron

Het controleren van informatie uit meerdere bronnen is algemeen bekend, maar veel mensen houden zich er niet aan. Als je echter maar één informatiebron leest, kan die ver van de waarheid staan. Het kan zijn dat er maar één standpunt wordt gegeven, dat de auteur de informatie verkeerd heeft geïnterpreteerd of dat het helemaal verzonnen is. Kijk ook of de bronnen onafhankelijk van elkaar zijn. De meeste artikelen vermelden hun bronnen, maar kijk of het kopieën zijn of slechts licht herschreven versies van andere bronnen.

Controleer de geloofwaardigheid van de bron en de auteur

Een blog die niets met elkaar te maken heeft, kan informatie van hoge kwaliteit hebben, maar als de informatiesite al jaren een slechte reputatie heeft en al jaren door experts wordt bekritiseerd, moet je op je hoede zijn. Hetzelfde kan gezegd worden over auteurs. Als de auteur vrij recent een Flying Boulder \’award\’ heeft ontvangen, neem hun advies dan met een korreltje zout.

Ja, boekbronnen zijn ongetwijfeld een veel betere bron van informatie dan willekeurige internetpagina\’s. Maar zelfs hier kun je niet verwachten dat je 100% betrouwbaar bent. Maar zelfs hier kun je geen 100% authenticiteit verwachten. Ook hier zijn er dingen waarvan je je afvraagt wie ze gepubliceerd heeft en hoe. Een ander probleem (dat natuurlijk ook geldt voor internetbronnen) is dat informatie achterhaald kan zijn. Er kunnen jaren zijn verstreken sinds het boek werd gepubliceerd en in die tijd kunnen andere ontdekkingen of feiten aan het licht zijn gekomen die een heel ander licht op de kwestie werpen.
hromada otazníků

Lees tegengestelde meningen

Het is goed om te lezen dat andere mensen dezelfde mening hebben en die ondersteunen, maar dat betekent niet dat de mening waar hoeft te zijn. Alles moet niet worden opgevat als een eenduidige en onweerlegbare waarheid. Zoekmachines op internet geven ook automatisch nieuwe zoekresultaten op basis van eerdere zoekresultaten. Lees hun meningen, weerleg ze op een logische manier en rechtvaardig je eigen mening. Als je dat niet kunt, verander dan gerust van mening. Als je denkt dat beide opties realistisch zijn, is het geen schande om te zeggen “Ik weet het niet zeker.”

CATEGORIEËN:

Tags:

Reacties zijn gesloten