Groot idealist


Stefan Zweig was een Joodse Oostenrijkse schrijver. Zijn literaire werk was sterk beïnvloed door de psychoanalyse en hij was bijvoorbeeld persoonlijk bekend met Sigmund Freud.De geweldige psychologische ontwikkeling van zijn personages was waarschijnlijk beïnvloed door de psychoanalyse.
In zijn jeugd heeft hij veel gereisd, niet alleen in Europese landen, maar ook in India, Ceylon, Birma en Amerika.
Hij staat ook bekend als een belangrijk vertaler. Hij vertaalde vanuit het Engels en Frans in het Duits.
plná knihovna

Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloot hij zich aan bij de vredesbeweging met Romain Rolland.
Nadat Oostenrijk was geannexeerd door Duitsland, emigreerde hij eerst naar Engeland en vervolgens naar Brazilië in 1941. Toen hij echter hoorde van de vernietiging van zijn culturele waarden door de Nazi\’s,pleegde hij zelfmoord met zijn tweede vrouw, Lotta Altmann.
Zweigs probleem was dat hij te idealistisch was, en zijn idealen waren onverenigbaar met de verschrikkingen van de beschaving waarvan beide wereldoorlogen voertuigen waren.
listy na knize
Tot zijn beroemdste literaire werken behorenAmok, De genezing van de geest, Angst, Het ongeduld van het hart, Marie Antoinette, Marie Stuart, Romain Rolland en Balzac.
policová knihovna

Het ongeduld van het hart

Misschien wel het bekendste boek is Het ongeduld van het hart, ook verfilmd door de Tsjechische televisie. Een verhaal over het gevaar van barmhartige moorden mensen. Een jonge politieagent raakt bevriend met een verlamd meisje uit een rijke familie. Hij wordt bedwelmd door een zeer ongewone emotie: medelijden. Het meisje verklaart echter Toni\’s vriendelijkheid en zachtaardigheid op haar eigen manier. Ze wordt verliefd op de officier en verlangt ernaar met hem te trouwen. Wanneer ze zich realiseert dat Toni\’s vriendelijkheid geen daad van onbaatzuchtige liefde is, maar een daad van vernederend en verwoestend medelijden, pleegt het ongelukkige meisje zelfmoord door uit een raam te springen. [Dit boek helpt ons om de duisternis van oppervlakkig medelijden te begrijpen, dat zo bedrieglijk en destructief is dat het geen kracht heeft om zichzelf op te offeren.

CATEGORIEËN:

Tags:

Reacties zijn gesloten