Archeologie


Archeologie is de studie van materiaal uit het verleden. Er zijn verschillende subdisciplines. Bijvoorbeeld prehistorische archeologie, middeleeuwse archeologie en klassieke archeologie. Archeologie bestudeert artefacten en ecosystemen. Artefacten zijn voorwerpen die door menselijke activiteit zijn gemaakt. Ecologische artefacten zijn objecten die door menselijke activiteit zijn gecreëerd, maar onbedoeld, d.w.z. als bijproduct. Voorbeelden zijn sintels uit haarden, veranderingen in de structuur van het menselijk lichaam en veranderingen in de morfologie van huisdieren. De huidige archeologie ontwikkelde zich in de 18e en 19e eeuw.

Naleziště na Kypru

Elke archeoloog heeft verschillende gereedschappen nodig om zijn werk te doen. Dit zijn onder andere handschoenen, tassen, borstels, lepels, spatels en metaaldetectors. Zijn werk gaat dan verder in het laboratorium of op kantoor. Het oudste keramische beeld ter wereld is de Venus van Vierstnice. Dit kleine beeldje dateert uit de paleolithische periode, 29.000 voor Christus. Het beeldje werd in 1925 gevonden in de buurt van Dolní Věstnice. Trilobieten leefden in primitieve tijden, zo\’n 550 miljoen jaar geleden. Bohemen heeft ook grote fossiele afzettingen van deze zeedieren.

Ruiny

Een van de grootste archeologische vindplaatsen ter wereld is het Terracottaleger. Het is het mausoleum van een Chinese keizer tijdens de Qin-dynastie. Het graf van de keizer wordt bewaakt door zo\’n 7.000 terracotta krijgers gewapend met bogen, pijlen en kruisbogen. Er zijn ook paardenkoetsen. Het mausoleum werd in 1974 bij toeval ontdekt tijdens het graven van een put. Archeologen ontdekken steeds meer. Ze wagen zich echter niet in de keizerlijke tombe zelf. Experts geloven dat de slaap van de keizer beschermd wordt door verschillende vallen, afvuurapparaten, kwik en andere obstakels. Een van de meest opgegraven archeologische vindplaatsen is Pompeii. De stad werd verwoest door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Archeologen hebben ongeveer 1500 lichamen gevonden van slachtoffers van de vulkaanuitbarsting.

CATEGORIEËN:

Tags:

Reacties zijn gesloten